Kat op radiator

Om de CO2-uitstoot te verminderen, doen we in Nederland al veel: we investeren in extra, nieuwe of betere isolatie en zuinige installaties. De meeste woningen en blokverwarmingssystemen gebruiken al efficiënte hr-ketels. Ook worden volop leidingen, radiatoren, radiatorkranen aangepast, verplaatst of vernieuwd. Toch wordt er nog vaak iets over het hoofd gezien in die verduurzamingsslag: het cv-water. En dat is niet slim.

Niet ‘zomaar’ water

Cv-water is een complex goedje, al komt het gewoon uit de kraan. Dit leidingwater verandert namelijk telkens van temperatuur en stroomt langs kunststof en metalen onderdelen in leidingen en de ketel. Daardoor lossen er allerlei andere stoffen in op. Zo verandert de zuurgraad, geleidbaarheid en hardheid van het cv-water. Ook het ijzer-, chloride- en ijzeroxidegehalte veranderen sterk.

Zuurstof als boosdoener

Problemen kunnen ontstaan als er te veel lucht het systeem binnendringt. Lucht brengt zuurstof en zuurstof reageert sterk op de al aanwezige bestanddelen in het cv-water. Wanneer zuurstof, ijzer en water bij elkaar komen, ontstaat er een bruinzwart goedje: ‘zwarte roest’ (magnetiet). En als dat in de leidingen komt, ontstaat er aanslag waardoor de leidingen langzaam dichtslibben. In sommige gebouwen worden daarom op grote schaal radiatoren vervangen; ze worden niet meer warm omdat ze vol zitten met zwarte roest.

Hr-ketel en warmtepomp

Zwarte roest kan zich makkelijker ontwikkelen in relatief koud water, want daarin blijft zuurstof langer aanwezig. Daarom is het extra uitkijken geblazen bij hr-ketels en warmtepompen. Deze energiezuinige installaties werken met lagere temperaturen en besparen zo op gasverbruik. Maar de zuurstof, dat altijd in water zit opgelost, blijft daarin langer zitten vanwege de lage temperaturen en daardoor is de kans op vervuiling groter. Zeker bij hr-ketels en warmtepompen moet dus de kwaliteit van het cv-water goed in de gaten gehouden worden.

Kwetsbare warmtewisselaar en pomp

Zwarte roest zorgt niet alleen voor verstopte leidingen. Samen met kalkaanslag plakt het vast aan de warmtewisselaar, waardoor het warmtegeleidend vermogen wordt aangetast. De warmtewisselaar krimpt en zet telkens uit door de grote temperatuurschommelingen. Vaak komen er dan deeltjes aanslag los, die door het systeem gaan zweven en op ongewenste plekken weer vasthaken. De pompen van nieuwe ketels werken met permanente magneetmotoren en die trekken ook zwarte roest aan, waardoor de kans op storingen groter wordt.

Ontluchten en controleren

Zuurstof in het systeem kan dus grote problemen veroorzaken. En zelfs de meest vakkundig aangelegde installaties kunnen niet voorkomen dat zuurstof in het cv-water terechtkomt. Wat u wel kunt laten doen, is de lucht in het leidingsysteem zo snel mogelijk verwijderen en de kwaliteit van het cv-water periodiek laten controleren. Dan wordt met behulp van een watermonster de kwaliteit van het cv-water bepaald en op basis hiervan krijgt u een advies over hoe u het cv-water weer in goede conditie krijgt.

Magneetfilter en ontgassers zijn musthaves

Een goede magneetfilter laten plaatsen is een eerste goede stap om vervuiling van het cv-water tegen te gaan. Die trekt de schadelijke bestanddelen aan en voorkomt dat ze kunnen ‘rondzweven’ in de leidingen. Een vulunit kan daarnaast het leidingwater ontharden tijdens het vullen van het systeem. Daarnaast verrichten ontgassers goed werk. Bij kleinere installaties is een microbelontluchter vaak voldoende, bij grotere zijn vacuümontgassers beter. Daarmee kan het rendement van een installatie tot wel 10 procent verbeteren.

Wanneer checken?

Een logisch moment om extra aandacht te besteden aan de cv-waterkwaliteit, is bij vervanging van de ketel. Bij een individuele cv-ketel kunt u aan de installateur vragen om een magneetfilter en microbelontluchter. Bij gemeenschappelijke stookinstallaties is het aan te raden eerst een wateranalyse uit te laten voeren. Zo krijgt uw VvE een passend advies welke maatregelen nodig zijn om efficiënt en met zo min mogelijk storingen in de toekomst te blijven verwarmen.

Hulp nodig?

VvE Metea kan VvE’s adviseren bij cv-ketelvervanging, het controleren van de cv-waterkwaliteit en waterzijdig inregelen. Ook kunnen we dit soort werkzaamheden voor uw VvE begeleiden.

Jeroen Kwant is de duurzaamheidsadviseur van VvE Metea en houdt alle ontwikkelingen op duurzaamheidsgebied in de gaten. Wilt u meer weten over waterzijdig inregelen? Of over andere duurzame tips en oplossingen? Neem dan contact met hem op: bel naar (030) 60 03 930 of mail naar endura@vvemetea.nl.