Maakt de verwarming in uw gebouw wel vaker tikkende of borrelende geluiden? Klagen bewoners dat sommige radiatoren niet of nauwelijks warm worden? Dat komt vaak doordat de watercirculatie ongelijkmatig verloopt. En dat valt goed te verhelpen met een relatief simpele ingreep en gadget: waterzijdig inregelen. De zomer is daarvoor het perfecte moment.

Herkenbaar?

Bij veel woningcomplexen met een gezamenlijk warmtedistributiestelsel is de verwarming niet optimaal ingesteld. De stroomsnelheden en de druk variëren sterk door het gebruik, aanpassingen door de jaren heen en soms vervuiling. De doorstroming van het water in de radiatoren verloopt dan ook niet goed. Het gevolg? Sommige radiatoren worden niet warm en het energieverbruik gaat omhoog. Bovendien zijn warmtemeters minder betrouwbaar als het systeem niet goed waterzijdig is ingeregeld.

Waterzijdig inregelen

Lager verbruik en minder klachten

Het goed afstellen van de verwarming brengt meer warmtecomfort en vermindert geluidsklachten. Ook daalt het verbruik met 5 tot 20 procent en dat levert een lagere energierekening op. Het enige nadeel van waterzijdig inregelen: u moet op elke radiator een radiatorafsluiter met voorinstel-functie plaatsen om het water in de radiator te begrenzen, anders werkt het systeem niet optimaal. Wel is het vervangen van de radiatorafsluiters een eenvoudige ingreep en prima te doen in de zomer, wanneer de verwarming toch uit staat.

Voor wie en hoe?

Gebouwen met blokverwarming of een centrale warmtewisselaar van een warmtenet (zoals stadsverwarming), zijn meestal niet waterzijdig ingeregeld – hetzelfde geldt voor individuele stookinstallaties met een eigen cv-ketel, maar dit is geen zaak voor de VvE. Ook nieuwe installaties worden vaak niet standaard waterzijdig ingeregeld. VvE Metea kan in overleg met het bestuur en de cv-monteur een leverancier selecteren. Die leverancier stelt een advies op om uw complex waterzijdig in te regelen. Op basis van dit advies vragen we een of meerdere offertes voor uitvoer aan. VvE Metea kan dit traject begeleiden onder de normale begeleidingsvoorwaarden voor groot onderhoud.

Vragen?

Jeroen Kwant is de duurzaamheidsadviseur van VvE Metea en houdt alle ontwikkelingen op duurzaamheidsgebied in de gaten. Wilt u meer weten over waterzijdig inregelen? Of over andere duurzame tips en oplossingen? Neem dan contact met hem op: bel naar (030) 60 03 930 of mail naar endura@vvemetea.nl.