Als VvE wil je natuurlijk zorgen dat je gebouw goed wordt onderhouden. Bij VvE Juno I in De Meern wordt VvE Metea daarvoor ingeschakeld. “Ze stellen het Meerjarenonderhoudsplan (MOP) op en hebben onlangs het buitenschilderwerk geregeld”, zegt technisch bestuurslid Gijs Voorbij. “Na afloop heb wij ze een 8 gegeven bij het tevredenheidsonderzoek, want alles was keurig geregeld.”

Wie doet de VvE-administratie?

“We zijn al zo’n 10 jaar klant bij VvE Metea”, vertelt Voorbij. “In het verleden hadden we een slechte VvE-beheerder. Eentje die weleens het onderhoud door beunhazen liet doen en die uiteindelijk zelf failliet ging, waardoor wij onze spaarpot kwijtraakten. Dat is nu anders. Wij laten VvE Metea de administratie doen, omdat daar niemand binnen onze VvE voor te porren is. Ook zorgen zij voor het onderhoud. Als technisch bestuurslid met twee linkerhanden kan ik niet alles en ga ik niet zelf sleutelen. Dus zij houden alles bij, stellen het Meerjarenonderhoudsplan op en houden dat elk jaar bij. Dat werkt heel fijn, want met het MOP weten we precies wanneer welk onderhoud noodzakelijk is. Ook hebben we controle over onze spaarpot en bepalen wij nog altijd wat wanneer gebeurt.”

Rekenen op ervaring

“Om de zoveel jaar staat het buitenschilderwerk bovenaan de lijst”, zegt het technisch bestuurslid. “Vrijwel de hele buitenkant van ons complex moet dan aangepakt worden; het houtwerk, de kozijnen, dakrand en vloergevel. Daarnaast hebben we ook een soort stucwerk tegen de gevel dat schoongespoten moet worden en opnieuw geverfd. Dat is een aardige klus en kost ook wat. Dus dan wil je een goed bedrijf inschakelen. Wij vertrouwen op de ervaring van VvE Metea; zij kennen de schilders en kunnen goede schilders voorstellen.”

Begeleiding groot onderhoud

VvE Metea doet dus de voorselectie bij groot onderhoud, daarna bepaalt de VvE zelf wie de klus mag klaren. “We zijn daarvoor eerst met de schilders en VvE Metea langs het gebouw gegaan; dit moet er allemaal gebeuren. Ons gebouw staat in het water, dan moet je bijvoorbeeld ook voor een stellage zorgen. Wat kost dat? De prijs kan bij dit soort klussen oplopen, maar je moet ook niet op een euro kijken omdat het schilderwerk jaren moet meegaan. Dus je wil zeker zijn”, legt Voorbij uit. “Ook tijdens de werkzaamheden houdt VvE Metea een vinger aan de pols. Ze bellen en komen langs om te kijken of alles goed en volgens de afspraken verloopt. Als bijvoorbeeld een stopcontact sneuvelt, regelen ze meteen dat het gemaakt wordt.” Na groot onderhoud stuurt VvE Metea altijd een enquête naar de VvE. “Wij waren heel tevreden. Het was volgens afspraken gegaan, in de goede kleur en netjes afgewerkt. Dat ging allemaal soepel, dus die 8 is zeker verdiend.”