Doordat de energiekosten stijgen en verduurzaming actueel is, zie je dat VvE’s meer vat willen krijgen op hun energieverbruik. Hoe krijgen we die energierekening omlaag? Waar kan de kraan dicht? Bij VvE Metea weten we hoe de leidingen lopen en welke kranen vaak lekken – en we laten je bij onze aanvullende dienst Endura in een duurzaamheidsrapport zien waar energie verloren gaat. We vertellen waarvoor je kunt sparen én wat je nu al kunt doen. Quickwins heb je binnen een paar jaar terugverdiend. Toch merk ik daarover soms wat scepsis bij VvE-besturen. “Dat kan toch niet zo efficiënt werken?” Nou ja, dus wel. Besparen door het aanbrengen van ledverlichting in alle gemeenschappelijke ruimten is wel bekend, maar gebeurt nog niet overal.

Een andere quickwin is het isoleren van leidingen in de stookruimte en van leidingen die het gebouw inlopen. Dat geeft soms nog wel wat naweeën. Bij ongeïsoleerde leidingen gaat tijdens het transport een groot deel van de warmte verloren. Die warmtelekken zijn over het algemeen onnodig. Toch staat in veel gebouwen al jaren die kraan open en niemand die ernaar kraait.

Laatst heb ik nog twee verenigingen hierop geattendeerd. De investering konden ze in twee tot drie jaar terugverdienen en is dan ook opgepakt. Maar de isolatie van de stookruimte en leidingen leidde daarna tot een discussie. Wat bleek? In de ene VvE had een praktijkruimte in eens een koude gang en in de andere VvE klaagde de bewoner die naast de stookruimte woonde, dat hij een kamer niet meer warm kreeg. Die praktijkruimte en de bewoner hadden dus jarenlang geprofiteerd van gratis warmte. Of liever: van warmte waarvoor iedereen betaalde zonder het te weten. De eigenaar van de praktijkruimte heeft nu zelf een radiator met warmtemeter in de gang geplaatst en hij betaalt inmiddels gewoon voor zijn eigen warmte. De andere bewoner heeft uiteindelijk zijn originele (!) radiator weer teruggeplaatst in de onverwarmde kamer. Wel zo eerlijk, toch?

Zo zie je dat quickwins zeker werken. Je krijgt een lagere energierekening, spaart het milieu en zorgt voor een eerlijker energierekening voor iedereen. Als onafhankelijke VvE beheerder geven we daarom graag dit advies en proberen we altijd ervoor te zorgen dat de VvE écht goedgeïnformeerde besluiten neemt. Want je kunt ook kiezen voor ongeïsoleerde leidingen, bijvoorbeeld omdat dit alle bergingen verwarmt. Maar vergeet niet dat dit weinig zin heeft als je enkel glas en grotendeels openstaande ventilatieroosters in de bergingen hebt. Dan stroomt de collectief betaalde ‘gratis’ warmte toch weg. Laat je dus goed adviseren, dan weet je precies welke kranen lekken en dicht moeten.

Heije Hilvers is senior VvE-beheerder bij VvE Metea. Hij werkte eerder als consultant bij een energiebedrijf en maakt nu graag werk van duurzaamheid bij VvE’s. Want als ijsberen verdrinken omdat ze niet tijdig op hun ijsschots kunnen komen, mogen we allemaal op dit vlak bevlogenheid vertonen.