Flinke stankoverlast, veel geborrel en soms zelfs lekkages in badkamer of keuken: een verouderde, slecht geïnstalleerde of onvoldoende gefixeerde standleiding kan voor grote problemen zorgen. Wie weinig verstand heeft van leidingwerk, kijkt bovendien vaak over deze belangrijkste leiding van onze riolering heen omdat hij altijd is weggewerkt in de muur. Bij VvE Voerakker I in Ede zorgde VvE Metea dat de poreuze standleidingen werd herkend én aangepakt.

Camera-inspectie bevestigt vermoeden

Camera-onderzoek standleidingen

In 2017 kwam de VvE Voerakker in het beheer van VvE Metea. Dan wordt altijd uitvoerig naar de papieren gekeken, maar ook naar het onderhoud van het gebouw. Uit de notulen bleek dat er veel meldingen waren over lekkages in badkamers. “Maar daar was eigenlijk niks mee gedaan”, vertelt Miranda Keuken, die sinds enkele jaren bestuurslid is. Bouwkundige Edwin Werring van VvE Metea nam een kijkje en koppelde de klachten aan de gietijzeren standleidingen uit 1975. “Na 40 jaar is een standleiding eigenlijk op. Ook moet je zo’n leiding elke 3 jaar controleren, maar dat was niet bijgehouden.” Werring regelde een camera-inspectie en daarmee werd zijn vermoeden bevestigd: “De leidingen waren poreus, hadden last van roestvorming en er waren pluggen doorheen geslagen. Geen wonder dat er lekkages waren.”

Standleidingen relinen

De standleidingen van VvE Voerakker I hoefden niet vervangen te worden. Dat zou nogal kostbaar en ingewikkeld zijn, omdat het gebouw terrasvormig is. De standleidingen lopen daardoor niet in een rechte lijn naar beneden, maar gaan telkens in een hoek van 30 graden naar beneden. Wel was een renovatie mogelijk: zo werd gekozen om de leidingen te ‘relinen’. Dan wordt een nieuwe leiding binnen de bestaande leiding geplaatst en daardoor is hak- en breekwerk eigenlijk niet nodig. “Dankzij de camerabeelden wisten we dat dit onderhoud hoognodig was”, zegt Keuken. “Ons vorige VvE-bestuur deed geen echt onderhoud, maar liet wel een goedgevulde bankrekening na, zodat we dit soort achterstallig onderhoud gelukkig konden betalen.”

Goed meegedacht

“We hebben al het onderhoud op onze Algemene ledenvergadering besproken, zodat we daarna het werk in gang konden zetten”, vertelt Keuken. “VvE Metea zorgde dat aannemer Proline een presentatie kwam geven. En dat viel in goede aarde. Aan alle kanten werd goed meegedacht. Proline regelde bijvoorbeeld een chemisch toilet voor de appartementen waar de standleiding werd aangepakt, want je kunt dan niks afvoeren. Ook zorgden ze voor foto’s van hoe ze het aantroffen, zodat er later geen schadeclaims konden komen. Daar waren we heel blij mee, want zo voorkom je discussies. Echt super gegaan en netjes achtergelaten. Bovendien hebben ze ultrasnel werk geleverd en zelfs twee standleidingen in één week gedaan – één week per standleiding is het normale werktempo – zodat de liftmonteurs aansluitend aan de slag konden.”

Verstand van zaken

VvE Metea vraagt na afloop altijd hoe de dienstverlening is bevallen en van VvE Voerakker I kregen we een 10. “Ik ben echt heel tevreden”, zegt Keuken. “Bouwkundige Edwin is een toppertje, de jongens van Proline waren top en alles is keurig en extra snel opgeleverd. Daarom een 10 voor topwerk. De afgelopen maanden is Edwin hier zeker elke week geweest om alle bouwwerkzaamheden goed te begeleiden. Als VvE kunnen we natuurlijk wel wat bedenken en proberen werkzaamheden te begeleiden, maar wij hebben geen verstand van zaken. We weten wat we willen en wat er moet gebeuren. Maar is dat haalbaar of reëel? Daar helpt VvE Metea ons bij.”