In veel huizen is de lucht binnen slechter dan buiten. Een vieze lucht binnenshuis kan vervelende gevolgen hebben. Het kan bijvoorbeeld (ergere) luchtwegklachten, geïrriteerde ogen en hoofdpijn, maar ook schimmel veroorzaken. Daarom is een gezonde lucht binnenshuis heel belangrijk – zeker voor kwetsbare groepen, zoals kinderen en ouderen. Met vraaggestuurde ventilatie zorg je voor gezonde lucht in huis op energiezuinige wijze.

In 1 op de 7 woningen is de luchtkwaliteit meer dan 12 uur per dag slecht. Dat blijkt uit onderzoek van het Longfonds. Bij een slechte luchtkwaliteit zijn er te hoge concentraties van CO2, fijnstof en/of vocht. “Met goede ventilatie kun je dat voorkomen”, vertelt Jeroen Kwant, de duurzaamheidsadviseur van VvE Metea. “Ventilatie is belangrijk voor je wooncomfort, maar wordt vaak vergeten bij werkzaamheden. Zeker als je gaat isoleren, moet je ook goed ventileren. Dan voorkom je allerlei problemen en zorg je dat het binnen aangenaam blijft. En die ventilatie hoeft echt niet de hele dag voluit te draaien; dat kan ook veel zuiniger.”

Mechanische ventilatie

De meeste appartementen van na 1975 zijn uitgerust met mechanische ventilatie. Zo wordt continu lucht afgevoerd en verse lucht binnengelaten. Het is herkenbaar aan de ventielen in de keuken, badkamer en wc en de ventilatieroosters (en soms klepramen) in de woonkamer en slaapkamers waardoor schone lucht binnenkomt. “Die ventilatie zorgt dat minstens twee personen in de woning constant gezonde lucht hebben. Maar veel woningen zijn het grootste deel van de dag leeg”, zegt de duurzaamheidsadviseur. “Toch gaat de ventilatie door. Dan wordt onnodig veel warme, verse lucht afgevoerd.”

Isoleren? Dan ook ventileren!

Veel oudere woningen zijn nog niet goed geïsoleerd en hebben vaak geen problemen met de vochthuishouding. Vaak zit er nog enkel glas in een (deel) van de ramen en zorgen gaten en kieren voor de ventilatie. Maar als de luchtvochtigheid in de woning toch stijgt, bijvoorbeeld door douchen, koken en veel mensen, zie je condens ontstaan op het koudste punt; het enkel glas.

“Ga je enkel glas vervangen door dubbel of, nog beter, isolerende HR++ beglazing? Dan worden vaak ook meteen kieren gedicht. Hierdoor kan er minder vocht weg en worden de kozijnen of de gevels voortaan het koudste punt. Dat betekent dat daar condensatie kan komen”, legt Kwant uit. “Hoe meer je dus gaat isoleren, hoe beter je moet ventileren om de luchtvochtigheid laag te houden en condensatie te voorkomen. Dat kan gewoon met mechanische ventilatie. Daardoor verbetert meteen de luchtkwaliteit – minder CO2 en fijnstof – en creëer je een prettig leefklimaat. Ook is droge lucht beter te verwarmen, waardoor minder energie nodig is.”

Sensor als oplossing

Een simpele oplossing maakt het mechanische ventilatiesysteem volgens Kwant een stuk zuiniger. “Met een sensor zorg je dat de ventilatie pas aangaat als het nodig is, dus alleen wanneer het gehalte CO2 of vocht in de lucht te hoog wordt”, vertelt Kwant. “Zo’n sensor lijkt op het eerste gezicht best prijzig. Maar als je hem eenmaal hebt, zie je een enorme verbetering op de energierekening.”
Deze vraaggestuurde ventilatie laat het ventilatiesysteem dus harder of zachter werken, afhankelijk van de metingen die de sensor doet. Zo ventileer je nooit te weinig, maar ook niet te veel. “Let er wel op dat het systeem goed wordt ingeregeld”, waarschuwt Kwant. “Anders krijg je alsnog vochtproblemen.”

Vragen?

Jeroen Kwant is de duurzaamheidsadviseur van VvE Metea en houdt alle ontwikkelingen op duurzaamheidsgebied in de gaten. Wilt u meer weten over waterzijdig inregelen? Of over andere duurzame tips en oplossingen? Neem dan contact met hem op: bel naar (030) 60 03 930 of mail naar endura@vvemetea.nl.