Bij VvE Metea denken we graag mee over duurzame oplossingen voor uw VvE. Maar we weten ook dat gemeenschappelijke voorzieningen en gemeenschappelijke besluitvorming veel tijd kosten. Vanwege de snel stijgende energiekosten geven we 7 tips om simpel en snel energie te besparen in uw woning – vaak los van de VvE.

Tip 1: Kieren dichten

Van de brievenbus tot het dakluik, maar ook bij de meterkast en onder keukenkastjes: een gemiddelde woning heeft een hoop naden en kieren. Als u die goed afdicht, houdt u de kou buiten en hoeft u minder te stoken. De oplossing tegen tocht is relatief simpel en goedkoop: u maakt alle naden en kieren dicht. Bijvoorbeeld met kit of tochtstrips. Loop uw woning ook na op verouderde, verharde tochtstrips, want die doen hun werk niet meer. Laat ventilatieroosters wel open staan, want gezonde lucht binnenshuis is heel belangrijk!

Tip 2: Verwarmen op een lage temperatuur

De meeste mensen hebben een hr-ketel omdat die efficiënt de woning verwarmt. Veel mensen weten wel dat een graadje lager verwarmen geen slecht idee is. Maar u kunt nóg zuiniger stoken door de aanvoertemperatuur te verlagen tot rond de 50 tot 60 graden, afhankelijk van hoe goed uw woning geïsoleerd is. De aanvoertemperatuur staat vaak standaard ingesteld op 80 graden. Dan worden de radiatoren loeiheet en is uw woning snel opgewarmd, terwijl een lagere aanvoertemperatuur weliswaar wat langer erover doet, maar wel prima werkt met minder energie. Vaak kunt u met behulp van de bijgeleverde handleiding zelf de aanvoertemperatuur aanpassen.

Korting dankzij VvE Metea

Een radiatorventilator kan helpen om snel warmte te verspreiden in huis. Daarmee bespaart u zo’n 22 procent op uw stookkosten. Een radiatorventilator is een goedkope en snelle oplossing én snel zelf te monteren. Bovendien heeft VvE Metea een korting van 20 procent geregeld wanneer u radiatorventilatoren aanschaft via de website van Speedcomfort.

Ga naar www.speedcomfort.nl/webwinkel en gebruik de volgende kortingscode: METEA

Hoort u weleens borrelende radiatoren? Of worden uw radiatoren niet warm genoeg? Dan kan waterzijdig inregelen ook helpen om een onnodig hoog gasverbruik tegen te gaan. Dit geldt ook bij een gemeenschappelijke blokverwarming.

Tip 3: Correct gebruik radiatorknop

Heeft u een knop aan de radiator met cijfers erop? Dan heeft u een thermostatische radiatorkraan. Zo’n radiatorknop reageert op de temperatuur in de omgeving. Zodra de temperatuur onder een bepaalde waarde komt, gaat de radiatorkraan automatisch open om warm water door de radiator te laten stromen. U heeft daar in principe geen omkijken naar – u hoeft dus niks bij te draaien als het kouder of warmer wordt. Dit is de ideale instelling per ruimte:

Stand kraan Ingestelde temperatuur Ideaal per ruimte
* 6°C Vorstvrij
Tussen 0 en 1 12°C Bergruimte, wasruimte
1 15°C Ongebruikte kamer, wasplaats, bergruimte
2 17°C Gang, hal
Tussen 2 en 3 18°C Slaapkamer
3 19-20°C Keuken
Tussen 3 en 4 20-21°C Woonkamer, kinderkamer
4 22°C Badkamer
5 Maximaal In de ruimte waar de kamerthermostaat hangt

Staan er geen cijfers op de radiatorknop? Dan is het instellen vooral op gevoel. Zorg sowieso dat u de radiatorkraan elk jaar even helemaal openzet zodat het mechanisme niet vast komt te zitten. Zet ’s nachts de radiator één stand lager. Op die manier bespaart u energie en hoeft u niet lang te wachten tot de kamer weer op temperatuur is wanneer u de radiator overdag op de normale stand zet.

Tip 4: Zet de airco aan

Een airconditioning is heel fijn om in de zomer uw huis af te koelen, maar kan ook in de winter zorgen voor een hele efficiënte verwarming. De meeste airco’s zijn namelijk een bijzonder soort warmtepomp en ze kunnen ook warme lucht naar binnen blazen. Alleen als het erg koud wordt, moet mogelijk de cv-ketel bijspringen. Zo kunt u besparen op uw gasverbruik.

Tip 5: Oude ventilatie eruit

Heeft uw woning nog metalen ventilatieboxen? Dit zijn vaak enorme energieslurpers. Eigenlijk alle mechanische ventilatieboxen van vóór 2003 kunt u het beste vervangen omdat de moderne ventilatie 50 procent zuiniger is. Gaat u vervangen? Kies dan gelijk voor een ventilatiebox met een CO2– en vochtsensor, zodat er op de juiste momenten voldoende geventileerd wordt. Op die manier is de box enorm energiezuinig en wordt er niet onnodig warmte uit huis weg geventileerd.

Tip 6: Doe de ledlampencheck

Een ledlamp verbruikt 85 procent minder stroom dan een halogeenlamp en zelfs 90 procent minder dan een gloeilamp. Gebruikt u thuis of in de gemeenschappelijke delen nog halogeenlampen of gloeilampen? Dan is het slim die lampen te vervangen door ledlampen, zelfs als de lampen het nog doen. Een ledlamp is iets duurder, maar verbruikt zeer weinig energie en gaat langer mee. Daardoor bent u al snel goedkoper uit. Binnen 300 branduren heeft u bovendien de energie die nodig is om een ledlamp te maken terugverdiend.

Tip 7: Verwarmen met douchen

Elke keer dat u doucht, spoelt u warm water weg door het riool. Dat is zonde, want dit warme water kunt u met een warmteterugwinning (WTW) opnieuw gebruiken. Een douche-WTW sluit de toevoer van koud water aan op een warmtewisselaar die de warmte van het wegspoelende douchewater terugwint. Daardoor hoeft u het water minder te verwarmen en kunt u de stookkosten per douchebeurt terugdringen met zo’n 30 tot 40 procent. Een douche-WTW hoeft niet ingebouwd te worden. Sanura biedt een douche-WTW die u zelf kunt koppelen aan de koudwaterleiding.

Douche-WTW met 100 euro korting

Bij Sanura kunt u een douche-WTW met een korting van 100 euro aanschaffen in de webshop.

Ga naar www.sanura.nl en gebruik de volgende kortingscode: VVEMETEA2022SANURA.

De code is geldig tot en met 31 december 2022.

Jeroen Kwant is de duurzaamheidsadviseur van VvE Metea en houdt alle ontwikkelingen op duurzaamheidsgebied in de gaten. Wilt u meer duurzame tips en oplossingen voor uw VvE? Neem dan contact met hem op: bel naar (030) 60 03 930 of mail naar endura@vvemetea.nl.