Sparen voor het MJOP of een lening aangaan voor groot of onverwacht onderhoud? Dat kan sinds kort allemaal via een gespecialiseerde bank: TEN31. Dat levert zekerheid en grote voordelen op, vertelt Tim Stevens, directeur van de innovatieve bank. VvE Metea heeft al voor enkele VvE’s aangeklopt bij TEN31. Bijvoorbeeld voor een lening voor verduurzaming van het gebouw.

De bankzaken regelen kan best ingewikkeld zijn voor VvE’s. De gemiddelde bank ziet een VvE niet als een groep particulieren, maar als een zakelijke klant. Als VvE krijgt u daardoor te maken met hoge kosten voor een betaalpakket. Ook is het vrijwel onmogelijk geworden om alleen een spaarrekening te openen en daarop te sparen voor het reservefonds, terwijl sparen voor onderhoud sinds 1 januari 2018 verplicht is. Sommige banken beëindigen zelfs spaarrekeningen zonder betaalpakket.

Rekening zonder kosten

Bij TEN31 pakken ze het anders aan. ‘VvE’s kunnen kosteloos een betaalrekening of een spaarrekening of beide bij ons openen’, zegt Tim Stevens. ‘En we bieden een betere rente dan VvE’s elders krijgen; momenteel gaat het om een nominale rente van 1 procent per jaar. Effectief is dat 0,7 procent op jaarbasis.’ TEN31 onderscheidt zich ook in korte doorlooptijd. Waar het aanvragen van een (spaar)rekening voor een VvE bij de gemiddelde banken enkele maanden in beslag kan nemen, heeft TEN31 het binnen een paar dagen geregeld.

Beter beschermd

TEN31 is opgericht in 2016 in Duitsland als gespecialiseerde bank. In het begin was het de bedoeling om de Duitse versie van VvE’s – Wohnung Eigentum Gemeinschaft – te helpen bij hun bankzaken, maar inmiddels staat de bank in diverse Europese landen de verschillende soorten VvE-constructies bij met betalen, sparen en lenen. ‘Omdat we gevestigd zijn in Duitsland kunnen we meer zekerheid bieden’, legt directeur Stevens uit. ‘In Nederland is het geld op de rekeningen van de VvE verzekerd volgens het depositogarantiestelsel tot 100.000 euro per bank. In Duitsland geldt een verzekerd bedrag van 100.000 euro per VvE-lid. Dat maakt een heel groot verschil. Valt een bank om? Dan hoef je als grote VvE daardoor niet bang te zijn dat slechts een deel van het geld verzekerd is; doordat we vanuit Duitsland opereren is een veel groter bedrag verzekerd.’

Sneller lenen

‘Voor duurzaamheid of achterstallig onderhoud hebben VvE’s geld nodig wat ze niet direct voorhanden hebben. Ze moeten dus lenen’, zegt directeur Stevens. ‘Maar een lening aanvragen kan maanden duren. Dat gaat bij ons sneller. Heb je een rekening bij ons? Dan kun je, na overleg, tijdelijk rood staan. Maar een lening is ook snel geregeld.’ De korte doorlooptijd voor leningen komt doordat TEN31 niet vraagt naar een onderpand, garantie of verpanding of kijkt naar de financiële situatie van de individuele VvE-leden. ‘Ook is een spaar- of betaalrekening bij TEN31 niet verplicht voor een lening’, zegt Stevens. ‘We willen wel dat in de ALV is gestemd over de lening. Is dat gebeurd? Dan is het eigenlijk 99 procent zeker dat je via ons een lening kunt krijgen.’

VvE Metea is er klaar voor

VvE Metea is als één van de eerste VvE beheerders een overeenkomst met TEN31 aangegaan en het internetbankierenpakket staat al tot onze beschikking. Wij kunnen daarom op dit moment al gemakkelijk en snel spaarrekeningen openen voor onze VvE’s.

Wij borgen daarbij het twee-handtekeningensysteem. In de ALV worden tekenbevoegden benoemd die vervolgens met twee handtekeningen op een overboekingsformulier opdracht geven voor een overboeking van de spaarrekening naar de betaalrekening op naam van de VvE. De transactie wordt vervolgens door VvE Metea uitgevoerd middels twee digitale handtekeningen.

Zo werkt de lening

 • Bij TEN31 komen eigenlijk alle VvE’s in aanmerking voor VvE-lening.
 • De lening heeft een maximale omvang van € 30.000 per lid.
 • De lening heeft een looptijd van 10, 15 of 20 jaar.
 • De rente staat voor 10 jaar vast.
 • De lening is aan de VvE en wordt naar de bankrekening van de VvE overgemaakt.
 • Geen screening van individuele leden of onderpand nodig. Geen hypothecaire zekerheid nodig.
 • Ieder lid is naar breukdeel aansprakelijk voor de lening. De hoofdelijke aansprakelijkheid per breukdeel gaat bij verkoop over naar de volgende appartementeigenaar.
 • Aflossing op basis van maandannuïteiten.
 • De lening is te gebruiken voor de volgende VvE-activiteiten:
  • Groot onderhoud
  • Renovatie & reparatie
  • Verduurzaming
  • Modernisering

De VvE-manager van VvE Metea kan helpen bij het aanvragen van een spaarrekening of het aangaan van een lening bij TEN31.