Op 29 januari 2020 vierde VvE Metea haar 25ste verjaardag met een bijzondere Jubileummarkt. Het was een overdonderend succes: in een afgeladen Green Village in Nieuwegein lieten we trots onze VvE’s zien waar VvE Metea allemaal voor staat en heeft bereikt. Een terugblik op een mooi feest met onze klanten, medewerkers en leveranciers.

Het was een drukte van jewelste tijdens de Jubileummarkt in Nieuwegein. Van heinde en verre waren VvE-leden, bestuursleden en overige genodigden afgekomen op het verjaardagsfeest van VvE Metea. En niet zonder reden; er waren interessante plenaire lezingen over ontwikkelingen in de VvE-branche en het VvE Portaal op Twinq. Daarnaast konden VvE’s kennismaken op de bijpassende kennismarkt met bekende leveranciers binnen de branche en nieuwe, interessante innovaties voor VvE’s. Tussendoor was er volop tijd voor een gezellig hapje en drankje en een goed gesprek met andere VvE’s en onze VvE-beheerders.

Duik in de historie

Als dagvoorzitter is Jacques Nieuwlaat ingevlogen. Hij is in het dagelijks leven onder andere sportcommentator en mag het jubileumprogramma professioneel begeleiden. In vogelvlucht neemt hij bij aanvang de bezoekers mee door de geschiedenis van VvE Metea: “Eind 1995 besluiten de broers Hans en Marcel Adriani in hun tuinkamer dat ze een VvE-beheermaatschappij gaan oprichten. Begin 1996 is het zover en heeft HMA Beheer – Hans en Marcel Adriani Beheer – hun eerste VvE als klant. In 2002 komt de naam Metea bovendrijven. Na een fusie met én weer scheiding van WPM Woningmanagement groeit het aanbod van VvE Metea met meer uitgebreide pakketten en diensten voor VvE’s. Inmiddels beheert VvE Metea zo’n 600 VvE’s en dat moeten er 800 worden in 2022. Als je nu bij VvE Metea op kantoor komt, hoor je dan ook dat er hard gewerkt wordt. Leuk is dat de medewerkers VvE Metea nog altijd associëren met familiegevoel en vrienden; echt een mooi bedrijf om voor te werken.”

Actualiteiten in de VvE-branche

“VvE Metea kennen wij als een VvE-beheerder die heel open en transparant is. Bijzonder is ook dat ze als geen ander bijdragen aan de verdere professionalisering van de VvE-branche. Dus gefeliciteerd met het jubileum! Ik hoop dat jullie nog heel veel jaren succesvol mogen zijn”, zo begint Kees Oomen van VvE Belang zijn verhaal tijdens de Jubileummarkt.
Oomen komt vertellen over de belangrijkste ontwikkelingen in de VvE-branche. “En dat gaat vooral over energie en duurzaamheid. Alle 7 miljoen gebouwen in Nederland moeten getransformeerd worden. Dat betekent dat je als VvE ook aan de slag moet. Eerst is het wachten op de Regionale Energie Strategie (RES), want dat wordt vertaald in een gemeentelijke warmtetransitievisie. Daarin bepaalt de gemeente wat de alternatieve bron van warmte en aardgas worden in jouw wijk. Dan weet je ook wat er met uw gebouw moet gebeuren. Houd dus in de gaten wat jouw gemeente gaat doen en wanneer. En probeer daarmee rekening te houden in jouw onderhoudsplanning. Je kunt nu alvast het reservefonds opbouwen en isoleren om uiteindelijk te transformeren.”

Lenen via het NEF

Fiona Hamberg van het Nationaal Energie Bespaarfonds (NEF) komt na Oomen vertellen over een speciale lening voor VvE’s. “Via het NEF kun je een lening aangaan tegen een lage rente en zonder bijkomende kosten, speciaal voor het energiezuinig maken van je complex. De regels voor die lening zijn onlangs aangepast. Zo kun je nu ook begeleidings- en onderzoekskosten opvoeren, de bedragen zijn verruimd naar 65.000 euro per appartement en er is een nieuwe variant in de looptijd. Naast 10 en 15 jaar is er nu ook een variant voor 20 jaar. Dat is een hele grote stap voorwaarts. Hele kleine VvE’s kunnen we nu nog niet financieren, wel komen nu ook VvE’s met minimaal 8 appartementen in aanmerking voor een verduurzamingslening.”

Rondleiding door VvE Portaal op Twinq

De zaal wordt na het verhaal van Hamberg getrakteerd op een rondleiding door het VvE Portaal op Twinq. “Dit portaal scheelt je veel tijd”, zegt Vincent van Someren van Twinq. “Zo kun je bijvoorbeeld VvE Metea bellen om jouw openstaand saldo te bekijken, maar je bent veel sneller als je inlogt op het VvE-portaal op Twinq. Daar zie je bijvoorbeeld altijd precies wat je wel of niet betaald hebt. Alle facturen en betalingen worden hier live verwerkt. En ben je benieuwd waaruit het saldo of de bijdrage zelf is opgebouwd? Dan open je gewoon de specificatie. Het hele portaal is gebouwd op basis van transparantie. Je kunt zo live meekijken met wat VvE Metea voor jouw VvE doet.”

De vele gezichten van VvE Metea

In het tweede deel van de Jubileummarkt leren de aanwezige VvE’s de vele gezichten van VvE Metea nóg beter kennen. Tijdens de paneldiscussie vertelt bijvoorbeeld VvE-beheerder Heije Hilvers dat VvE Metea aan de basis stond van de certificering van de VvE-branche. Miranda Agterberg van de afdeling Assurantiën vertelt over de AFM-vergunning die VvE Metea op zak heeft en duurzaamheidsadviseur Jeroen Kwant vertelt over zijn doorlopende zoektocht naar verduurzamingsmogelijkheden voor VvE’s. Ook VvE-beheerder Ron Steinkuhler vertelt over zijn werk als innovatiemanager: “We vragen voortdurend aan onze klanten wat zij nodig hebben. Daar gaan wij mee aan de slag.” Als laatste komt algemeen directeur Nadine Reniers aan het woord. “We willen natuurlijk groeien, maar we willen ook dat de kwaliteit geborgd blijft. We zijn een bruisend bedrijf waar volop aandacht is voor elkaar en de klant. Dat willen we zo houden de komende 25 jaar!”

Van links naar rechts: Marcel Adriani (medeoprichter), Nick Out (commercieel directeur), Bram van Wiggen (VvE-beheerder), Miranda Agterberg (afdeling Assurantiën), Heije Hilvers (VvE-beheerder en kwaliteitsmanager), Ron Steinkuhler (VvE-beheerder en innovatiemanager), Jeroen Kwant (duurzaamheidsadviseur), Remi Vermeulen (bouwkundig consulent) en Nadine Reniers (algemeen directeur en VvE-manager).

Quizzen met Jacques en Niels

De Jubileummarkt eindigt interactief met een speciale VvE-quiz, gepresenteerd door VvE-beheerder Niels de Ruiter en dagvoorzitter Jacques Nieuwlaat. Meerkeuzevragen als ‘hoeveel werknemers telt VvE Metea?’ (antwoord: 40) en ‘hoeveel reparatieverzoeken heeft VvE Metea in 2019 ontvangen’ (antwoord: 7.500) worden vliegensvlug beantwoord door de aanwezige VvE-leden via hun telefoon. Sommigen worden daarbij zelfs een beetje geholpen door de algemeen directeur, maar dat mag de pret niet drukken. Daarna is het tijd voor een welverdiende borrel en toast op het 25-jarig jubileum van VvE Metea.

Presentaties zien?